Μαθήματα και εργαστήρια 7ου εξαμήνου.

Φαντάσου ένα μάθημα όπου δεν υπάρχει σωστό και λάθος, μόνο κάτι λογικά αιτιολογημένο. Ένα μάθημα που σε αφήνει να εκφράσεις και να αναπτύξεις τη δημιουργικότητά σου, ενώ παράλληλα εφαρμόζεις αρχές ψυχολογίας για τον σχεδιασμό εύχρηστων, εύμορφων και ευχάριστων διεπαφών και συστημάτων. Καλώς ήρθες στον κόσμο της Διάδρασης Ανθρώπου - Υπολογιστή. 

Το μάθημα έχει ως στόχο την εξοικείωσή των φοιτητών με τις βασικότερες έννοιες που αφορούν τον παγκόσμιο ιστό (WWW - World Wide Web) και τις εφαρμογές του.

Σε θεωρητικό επίπεδο οι φοιτητές θα μάθουν τις βασικές έννοιες σχετικά με την υποδομή, λειτουργία και πρωτόκολλα του web, ενώ θα καλυφθούν θέματα αιχμής σε επιλεγμένες κατηγορίες όπως τo Web 2.0 και ο κοινωνικός ιστός, η ευχρηστία εφαρμογών, βασικά θέματα ασφάλειας κλπ.

Σε πρακτικό επίπεδο οι φοιτητές θα εξοικειωθούν με τις βασικές τεχνολογίες σχεδίασης για τον παγκόσμιο ιστό. Η έμφαση θα δοθεί σε τεχνολογίες σχεδίασης ιστοσελίδων όπως HTML, CSS, JavaScript. Επίσης θα χρησιμοποιηθούν και διαδραστικές εφαρμογές του web για την εκμάθηση των τεχνολογιών σχεδίασης.

Το μάθημα έχει ως στόχο την εξοικείωσή των φοιτητών με τις βασικότερες έννοιες που αφορούν τον παγκόσμιο ιστό (WWW - World Wide Web) και τις εφαρμογές του.

Σε θεωρητικό επίπεδο οι φοιτητές θα μάθουν τις βασικές έννοιες σχετικά με την υποδομή, λειτουργία και πρωτόκολλα του web, ενώ θα καλυφθούν θέματα αιχμής σε επιλεγμένες κατηγορίες όπως τo Web 2.0 και ο κοινωνικός ιστός, η ευχρηστία εφαρμογών, βασικά θέματα ασφάλειας κλπ.

Σε πρακτικό επίπεδο οι φοιτητές θα εξοικειωθούν με τις βασικές τεχνολογίες σχεδίασης για τον παγκόσμιο ιστό. Η έμφαση θα δοθεί σε τεχνολογίες σχεδίασης ιστοσελίδων όπως HTML, CSS , JavaScript. Επίσης θα χρησιμοποιηθούν και διαδραστικές εφαρμογές του web για την εκμάθηση των τεχνολογιών σχεδίασης.

  Με τον όρο Διαχείριση Αρχειακών Εγγράφων (Records management (RM) ή Records information management (RIM)) αποτυπώνεται η επαγγελματική προσέγγιση ελέγχου & διαχείρισης πληροφοριών σε φυσική ή ψηφιακή μορφή για ολόκληρη τη διάρκεια ζωής τους. Ο σκοπός του Record Management αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων ενός ευρύτερου τομέα γνωστού ως Governance, Risk, and Compliance (ή "GRC") όπου κατά κύριο λόγο ασχολείται με την τεκμηρίωση των εργασιών μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού με ταυτόχρονη μείωση των κινδύνων και των ρίσκων που μπορεί να σχετίζονται με τη μη τήρησή τους. Στόχος του μαθήματος είναι οι φοιτητές να γνωρίσουν τον αληθινό κόσμο του Record Management μέσω της εξοικείωσης τους με τις βασικές έννοιες του όρου και αντιμετωπίζοντας σύνθετα αρχειονομικά project.
Με τον όρο Διαχείριση Αρχειακών Εγγράφων (Records management (RM) ή Records information management (RIM)) αποτυπώνεται η επαγγελματική προσέγγιση ελέγχου & διαχείρισης πληροφοριών σε φυσική ή ψηφιακή μορφή για ολόκληρη τη διάρκεια ζωής τους. Ο σκοπός του Record Management αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων ενός ευρύτερου τομέα γνωστού ως Governance, Risk, and Compliance (ή "GRC") όπου κατά κύριο λόγο ασχολείται με την τεκμηρίωση των εργασιών μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού με ταυτόχρονη μείωση των κινδύνων και των ρίσκων που μπορεί να σχετίζονται με τη μη τήρησή τους.

 

Σκοπός του μαθήματος είναι να παρουσιαστούν οι βασικές αρχές και διαδικασίες διαχείρισης των έργων στο πλαίσιο των μονάδων πληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένων των σταδίων διαχείρισης, της διαχείρισης της ποιότητας, της διακινδύνευσης και του ανθρώπινου δυναμικού των έργων.



 

 

Γνώση της έννοιας του πληροφοριακού ρόλου του μουσείου και της αναγκαιότητα καταγραφής των πληροφοριών με επίκεντρο τα μουσειακά αντικείμενα. Κατανόηση της σημασίας του κώδικα δεοντολογίας για τους εργαζόμενους στα μουσεία και του ρόλου της συλλεκτικής πολιτικής στην εύρυθμη λειτουργία ενός μουσείου, καθώς και των μεθόδων καταγραφών με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση των προτύπων και την παραγωγή μεταδεδομένων. Εφαρμογή σε ψηφιακό περιβάλλον καταγραφής μουσειακών τεκμηρίων με τη χρήση προτύπων.

 

Ο πολιτισμός συνδέεται με την ιστορική πορεία του ανθρώπου. Το μάθημα αυτό εμβαθύνει στις έννοιες του πολιτισμού, των στόχων της Ιστορίας Πολιτισμού με μελέτη των κοινωνιών και των πολιτισμών των διαφόρων ιστορικών περιόδων. Η μελέτη των κοινωνιών ανά τους αιώνες γίνεται με τη βοήθεια αντιπροσωπευτικών έργων τέχνης και πολιτισμού της κάθε περιόδου. Ειδικότερα αναλύονται οι πρώτοι πολιτισμοί (Μεσοποταμία, Αίγυπτος), ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός, ο Ρωμαϊκός πολιτισμός με έμφαση στην κοινωνική συγκρότηση, πολιτική οργάνωση, οικογένεια, θρησκεία, ήθη κ.ά., καθώς και ο Βυζαντινός πολιτισμός. Παρουσιάζονται επίσης τα σημαντικότερα επιτεύγματα του  Ευρωπαϊκού πολιτισμού κατά τον 17ο και 18ο αιώνα. Στο τελευταίο μέρος του μαθήματος παρουσιάζεται η πολιτισμική εξέλιξη της Ελλάδας με την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Ειδικότερα μελετάται η κοινωνία της εποχής, η αισθητική του νεοκλασικισμού, ο τρόπος διαβίωσης των κατοίκων στην Αθήνα του 19ου αιώνα, η παιδεία κ.ά.

 

 

Ο σκοπός του μαθήματος αυτού είναι να αποκτήσουν οι φοιτητές τις βασικές γνώσεις για το χώρο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τη στενή του σχέση με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Οι τεχνολογίες αυτές προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για βελτίωση των λειτουργιών των δημόσιων υπηρεσιών, μείωση του λειτουργικού κόστους, βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη, και γενικότερα της προσφερόμενης αξίας στην κοινωνία, σχεδιασμό και υλοποίηση καλύτερων και αποτελεσματικότερων δημόσιων πολιτικών, αλλά και αμεσότερη επικοινωνία και συνεργασία του κράτους με τους πολίτες.

  Σε αυτή την ενότητα θα βρείτε όλες τις πληροφορίες σχετικά με την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας (θέματα, προθεσμίες, οδηγούς συγγραφής και παρουσίασης κ.λπ.